måndag 8 december 2014

Matematik överallt!

På klassombudsmöten på både Norra och Södra har Maria Marnell och Christina Lindahl berättat inspirerande om matematik. Det finns matematik överallt! Så på min väg till jobbet idag räknade jag trappsteg ner till porten, tända adventstjärnor i huset på väg till bussen och hur många människor som hade mössa på sig. Sedan såg jag att det var 4 minuter kvar till bussen skulle komma alltså 240 sekunder! Nja, jag kanske inte räknade adventsstjärnor men om man vill så går det att öva matematik med sina barn naturligt i vardagen. Nu i julkalenderstider kan man öva på siffror varje dag.

Vi fick tips på appar och webb-sidor med bra spel för barn:
pappasappar.se främst för förskolebarn
webbmatte.se som finns på åtta olika språk (från åk 6)
skolappar.nu
elevspel.se
hungrig fisk, för små barn :hungrig guppy
Du kan också söka på youtube för att få en genomgång om hur du t.ex. räknar bråk.

Maria och Christina gav många tips hur vi alla kan stärka barns matematiska tänkande. Viktigt att vi inte säger till våra barn "jag var så dålig på matte i skolan". Du klarar ju att betala räkningar, ha koll på dina pengar, ha banklån och kanske spara till semestern eller något annat.
Många av oss har med sig barnen när vi handlar, men oftast frågar vi "vad ska vi ha för mat?", vi borde istället fråga mer om vad kostar äpplena? Är det billigare eller dyrare med apelsiner?
Fråga också hur barnen tänker när de räknar ut mattetal, både när det är rätt och fel. De kan ha tänkt rätt men skrivit fel siffra.

Jag kommer snart att lägga ut några av de häften som Maria och Christina delade ut till de föräldar som var med på klassombudsmöten som länkar här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar